Multe dintre boli au drept cauză neiertarea celorlalti si neiertarea de sine

Cum învățăm să iubim si să iertăm?

Iubind și iertand.Acesta trebuie sa fie un exercițiul zilnic al iertării și al iubirii. Cel mai mult contează cum e viziunea personală asupra iertării. Înțelegerea acestui proces, biochimic și neuronal al stabilizarii reacțiilor emoționale în corp și blocarea în trecut (emoțional și cognitiv) fac ca rănile și vindecarea lor să fie mai rapida si mai eficientă.Si psihologii considera cae iertarea este un proces terapeutic care începe „in acest moment ”, indiferent de travaliul lui.

Despachetarea cu grijă a emoțiilor. De cele mai multe ori este nevoie de foarte mult timp pentru a ne curăța de resentimente, frustrare, neputință, vinovăție, rușine și pregătirea minții pentru acceptare. A ierta înseamnă să ștergi toate datoriile celor care ți-au provocat un sentiment neplacut , un rau care ti l-au facut, păstrând demnitatea și iubirea.Atunci cand incepe acest proces al iertării se observă rezultate atât pe planul emoțional, dar mai ales fizic, deoarece majoritatea bolilor au la rădăcină neiertări de sine sau ale celorlalți.

„Iertarea este un act de iubire”,ne spune părintele Dumitru Stăniloae. Dacă iert pe cineva, încep să-l iubesc si iubirea va veni inapoi. Fără a iubi și a fi iubit, sufletul omului se usucă și moare. Dumnezeu te iubește!Incearca sa te comporti cu ceilalți cum se comportă Dumnezeu cu tine! Ca să se întâmple minuni si sa putem sa le vedem este nevoie să iubim.

Un citat din Ieromonah Hrisostom Filipescu

”Iertarea este un medicament necesar pentru sănătatea noastră sufletească. Prin ţinerea de minte a răului primit, „gândurile şi sentimentele negative coboară în subconştient, provocând în viaţa noastră tot felul de probleme şi pătimiri”. Prin iertare însă, toate acestea dispar. Prin urmare, iertarea este un medicament şi pentru trup. „Cei care-i iartă pe vrăjmaşii lor prezintă o îmbunătăţire a sănătăţii psihice şi somatice, în timp ce oamenii care păstrează «vie» amintirea răului care li s-a făcut sunt în primejdie ca de-a lungul timpului să sufere de angoasă puternică, depresie, psihoză, migrene, hipertensiune şi probleme cardiace”, arată un studiu făcut în America în 1999.

Am fost martorul ocular al întâmplării de mai jos: în anul 1999 am fost chemat să spovedesc un bolnav aflat pe patul morţii, care era internat la spitalul Rios, din Patras. Bolnavul acesta n-o „înghiţea” deloc pe sora lui. Nu mai vorbise cu ea de 20 de ani. La spovedanie, i-am pomenit de sora lui, şi chipul i s-a schimbat, s-a sălbăticit. Dar în final s-a lăsat convins s-o vadă. S-au îmbrăţişat, iar cel care era pe patul morţii s-a făcut sănătos. Deci s-a ridicat îndată din boală şi de pe patul morții și a plecat în satul lui!

O echipă de medici americani ne sfătuieşte: „Iertaţi, căci iertarea face bine sănătăţii, previne îmbătrânirea, iar la bătrâneţe nu vă vor slăbi puterile! Rostiţi şi rugăciunea Tatăl nostru, pentru că vorbeşte despre iertare!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.